YÜZME KORKUSU

Yüzme Korkusu Nasıl Yenilir?
Yüzme denildiği zaman akla ilk gelen nokta yüzme öğrenme korkusu olmaktadır. Peki bu yüzme öğrenme korkusu nasıl yenilir? Yüzme öğrenerek kendinizi belirli alanlarda ilerletecek ve geliştireceksiniz. Bu nedenle yüzmenin öğrenilmesinde en önemli nokta olan öğrenme korkusunu da bir an evvel yenmeniz gerekecektir. Bu korkunun en önemli nedenlerinden biri ise boğulma korkusudur. Bu nedenle suya bile giremeyen kişiler bulunmaktadır. Deniz korkusunu yenen kişilerden oldukça iyi yüzücüler çıkmaktadır. Yüzme korkusunun yenilmesi ile birlikte diğer adımlara rahatlıkla geçilecektir. Yüzme öğrenmek sizi fonksiyonel olarak geliştirecek ve kendinizi rahatlatmanızı sağlayacaktır. Yüzme ile ilgili olarak korkusu olan kişilerin kan dolaşım sistemlerini etkili bir şekilde geliştirmesi de sağlanacaktır. Yüzme solunumla ilgili olarak birçok sorunun yenilmesinde de faydalı bir spor olmaktadır.

Yüzme öğrenme korkusu genellikle küçük çocuklarda mevcut olan bir durumdur. Bu durumun yenilmesi ise kişilerin hayata bakış açılarını da yenileyecek ve aktif bir şekilde geliştirecektir. Yüzmenin uzun mesafeli olarak öğrenilmesi ise haftada 3 veya 4 kez tekrar edilmesi gereken bir konu olmaktadır. Özellikle çocuklar için önemli bir gelişim aralığı oluşturmaktadır. Yüzme korkusu genellikle çocuklarda bulunmaktadır. Onların ilerleyen yaşamlarına da etkisi olacak olan bu yüzme korkusunun küçük yaşlarda atlatılması gerekecektir. Bu şeklide insanların rahat bir şeklide yüzme öğrenme aşamasına geçmesi sağlanacaktır.

Yüzme öğrenme korkusu, yenilmesi gereken bir durumdur. Bunun için de yüzmenin ne denli faydalı bir spor olduğu vurgulanmalı ve bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Yüzmeyi öğrenecek olan kişinin öncelikle suya alıştırılması gerekir. Daha sonrasında ise kişiye nefes açma tekniklerinin öğretilmesi gerekecektir. Doğru nefes kullanma tekniklerinin öğrenilmesinden hemen sonra kişilerin yüzme ile ilgili olan tekniklere başlaması oldukça yerinde bir davranış oluşturacaktır. Bu şekilde yüzme ile ilgili olan adımlara da geçilmiş olacaktır.

TEMELLERİ ÇOK FARKLI BİR KORKUYA DAYANABİLİYOR
Genel inanışa göre suda boğulma korkusu mutlaka kötü bir deneyime dayanıyor. Oysa uzmanlar, suda boğulma korkusunun bir kişide ortaya çıkması için kişinin mutlaka bir boğulma tehlikesi atlatması gerekmediğini, bu korkunun temelinin yaşanmış kötü bir deneyim olabileceği gibi, boğulmayla ilgisi olmayan başka temellerden de kaynaklanabileceğini belirtiyor. Örneğin, ciddi derecede boğulma tehlikesi geçiren birçok kişide böyle bir korku oluşmadığı gibi, hayatı boyunca hiç deniz, havuz görmemiş kişilerde boğulma korkusu ortaya çıkabiliyor.
PANİK ATAĞA NEDEN OLABİLİR
Basit fobiler grubuna giren boğulma korkusu psikiyatrik bozukluklar grubuna dahil ediliyor. Araştırmalar, boğulma korkusu olan bireylerin diğerlerine göre daha fazla panik bozukluk, yaygın kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik rahatsızlık riski taşıdıklarını gösteriyor. Boğulma korkusu yaşayan birey suya zorla sokulduğunda, bu durum panik atak benzeri bir deneyim yaşamasına da neden olabiliyor. Ancak ikisi arasında birebir bir ilişki bulunmayabiliyor.